Skip to main content

Op donderdag 13 juli a.s. om 19.30 uur presenteren wij samen met GUULKE eten & drinken ons nieuwste bier!

Een blond driegranenbier naar recept van Thijs Douven van Brouwerij de Pelikaan (Openluchtmuseum Eynderhoof ) gebrouwen bij De Brouwschuur. Een delegatie van Toneelvereniging De Krottepoffers zal geheel in stijl van het verhaal over Houts Hendrik, geschreven door Alfons Bruekers, deze presentatie mede verzorgen.

Dus zorg dat je erbij bent!
Donderdag 13 juli – 19.30 uur

Horecaplein op 13 juli in teken van presentatie ‘Houts Hendrik’-bier

Of je nu dorstlustig bent, historisch geïnteresseerd of gewoon allebei: noteer alvast donderdag 13 juli in de agenda. Maar vooral ook omdat er op 13 juli in de dorpskern van Nederweert een bijzonder historisch spektakel plaatsvindt. Op het horecaplein, de bekende terraslocatie tussen Guulke Eten & Drinken en De Kleine Winst is dan namelijk de officiële lancering van het fonkelnieuwe ‘Houts Hendrik’-bier.
‘Houts Hendrik’-bier

Passend in de eeuwenlange lokale brouwtraditie van Nederweert, wordt op 13 juli het nieuwe Nederweerter bier ‘Houts Hendrik’ gepresenteerd. Dat is een blond driegranenbier met een alcoholpercentage van 6% en geproduceerd door het creatieve brouwersgilde van Openluchtmuseum Eijnderhoof. De naam van het bier en het historische verhaal dat er bij hoort zijn gebaseerd op een van de lokale erfgoedprojecten van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert.

Geschenkverpakking

‘Houts Hendrik’ is wat je noemt een ‘keizerlijk’ bier, stoer en heldhaftig, net als de Napoleontische oorlogsheld Houts Hendrik uit Nederweert dat zelf ook was. Het wordt niet alleen geschonken als tafelbier uit de fles. Het is ook verkrijgbaar in een prachtige door Drukkerij Van Deursen vormgegeven geschenkverpakking met twee flessen en een speciaal vormgegeven glas. Een waar collectors item en een origineel cadeau.

Openluchtspel

Beleef het mee en kom dus allen op donderdagavond 13 juli om 19.30 uur naar het horecaplein. Acteurs van toneelvereniging De Krottepoffers nemen ons daar dan in de vorm van een openluchtspel mee terug naar de tijd van Napoleon, Waterloo en Houts Hendrik. Kom ook genieten van die historische ambiance maar bovenal van dit heerlijke bier. De toegang is gratis en het bier is te koop in een sfeervolle marktkraam op het horecaplein. Vanzelfsprekend is het ook het hele jaar door volop verkrijgbaar, zowel bij Guulke Eten & Drinken als bij Eetcafé De Kleine Winst. Het gerstenat staat daar natuurlijk op de bierkaart en is er ook te koop in een fraaie geschenkverpakking.

Het bier is vernoemd naar Houts Hendrik (de bijnaam van Hendrik Raemaekers). Die leefde van 1785 tot 1860 en was een boerenzoon uit de Houtsberg in de buurtschap Nederweert-Eind. Zijn opmerkelijke leven is omgeven met veel feiten maar ook wat fictie. Net als een paar honderd andere Nederweerter jongemannen moest Houts Hendrik in dienst van het leger van Napoleon. Raemaekers vergezelde Napoleon in de barre winterse veldslag bij min 40 graden in Moskou en tijdens de Volkerenslag bij Leipzig. Hij was getuige van de slachtingen aan de Elbe en in 1813 en nam deel aan de voor Napoleon vernietigende veldslag in 1814. Hij ontving verschillende onderscheidingen voor zijn heldendaden.

Volgens een plaatselijke legende nam Houts Hendrik ook nog deel aan de beslissende Slag bij Waterloo in juni 1815. Daar was hij naar eigen zeggen betrokken bij de redding van de toenmalige Prins Willem van Oranje, de latere Hollandse Koning Willem II. Zijn stoere verhalen over de slagvelden in Rusland en Waterloo en natuurlijk de redding van de prins zullen – zeker bij een goed glas bier in de Nederweerter kroegen– veel indruk hebben gemaakt.

Plaats een reactie