Skip to main content

Benefietactie op 14 en 22 december voor mensen in orthopedische nood

‘Nederweert helpt Afrika op de been’

Het hart van Nederweert klopt in december voor Afrika. Op initiatief van horecaondernemer Paul van der Sande organiseert een groep Nederweertenaren die maand een speciale benefietactie in bowlingcentrum Pins & Pints: een Afrikaanse avond op 14 december, gevolgd door een kindermiddag op 22 december. De volledige opbrengst gaat naar de werkgroep Orthopedie Overzee van orthopedisch chirurg Frank Rahusen van SJG Weert. Eind januari reist deze specialist met een medisch team naar Burkina Faso om patiënten in medische nood belangeloos op de been te helpen.

Paul van der Sande weet uit ervaring hoe het voelt om je mobiliteit te verliezen. Begin augustus onderging de Nederweertenaar een standscorrectie. Eind december volgt dezelfde operatie aan zijn andere been. Tijdens een controleafspraak in SJG Weert werd Paul geraakt door het verhaal van Frank Rahusen. De orthopedisch chirurg vertrekt eind januari voor twee weken naar Burkina Faso om op vrijwillige basis ruim 100 patiënten te helpen voor wie medische zorg allerminst vanzelfsprekend is. Kansarme kinderen en volwassen met ernstige botontstekingen, aangeboren afwijkingen, verwaarloosde botbreuken en ongevalstrauma’s. Om deze patiënten te opereren en met goede medicijnen te behandelen, is veel geld nodig.

Doen wat goed voelt
Een prachtige missie die Paul graag wil ondersteunen. “Geld doneren vond ik te makkelijk, ik wilde mijn hart op een andere manier laten spreken”, vertelt hij. Met zijn vrouw Neeltje, zus Kris en goede vriendin Jill Knapen heeft hij de actiegroep ‘Nederweert helpt Afrika op de been’ opgericht. Met steun van meerdere lokale ondernemers organiseert dit viertal op donderdag 14 december een speciale benefietavond (19.30-0.00 uur) met lekkere Afrikaanse muziek, hapjes… en bowling. Vrijdag 22 december, tussen 14.00 en 16.00 uur, zijn de kinderen aan de beurt: een middagje bowlen, schminken en film kijken in Afrikaanse stijl. Entree: 7,50 euro.

De volledige opbrengst van deze twee activiteiten, inclusief inkoopkosten, gaat naar de werkgroep van Frank Rahusen. Oftewel: naar mensen in Burkina Faso voor wie een operatie het begin is van een nieuw leven. Paul van der Sande “Voor mij is medische zorg een vanzelfsprekendheid, voor patiënten daar allesbehalve. Eigenlijk diep triest als je er even over nadenkt. Daarom deze actie. Ik wilde iets doen wat goed is en goed voelt. Het mooie aan dit doel is bovendien dat je precies weet waar de opbrengst naar toe gaat.”

Geroerd
Orthopedisch chirurg Frank Rahusen, die in Afrika de erfenis voortzet van zijn in augustus overleden collega Ton Schlösser, is geroerd door het spontane initiatief van zijn patiënt. “Prachtig om te zien dat ons gesprek dít heeft losgemaakt. Geloof me: het geld dat deze benefietactie gaat opbrengen, wordt ongelooflijk goed besteed. Dankzij acties zoals deze kunnen we mensen in medische nood een eerlijke kans bieden in het leven. Iets mooiers is er volgens mij niet.”

nederweert-helpt-afrika-op-de-been-01

nederweert-helpt-afrika-op-de-been-02